Husk at tjekke, om dit befordringsfradrag er blevet regnet rigtigt ud. Foto: Colourbox
Husk at tjekke, om dit befordringsfradrag er blevet regnet rigtigt ud. Foto: Colourbox
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Seks guldråd til din årsopgørelse

Fra på mandag kan du tjekke din årsopgørelse på Skats hjemmeside og sikre, at du får alle de fradrag, du er berettiget ti

Af Troels Hein Bünger
thb@sondagsavisen.dk

Det kan virke tørt og uoverskueligt. Men når du på mandag den 13. marts får adgang til din årsopgørelse for 2016 på skat.dk, er der god grund til at ofre en halv time på at tjekke, at tingene stemmer. For selvom det er lang tid siden, man sad og udfyldte selvangivelsen i hånden, er de indførte automatiseringer ikke ufejlbarlige.

Slagside

“Det har en slagside, nemlig at vi kan blive lullet i søvn og risikerer at snyde os selv, fordi vi ikke får tjekket, at vi betaler korrekt skat. Og der kan let været flere tusind kroner til forskel på ikke at gøre noget og så få tjekket det igennem,” siger revisor og ekspert i personbeskatning Per Ørtoft Jensen fra Ernst & Young.

Han har udpeget steder, hvor du skal være særlig opmærksom, når du tjekker din årsopgørelse. Vær desuden opmærksom på børnebidrag, fælleslån og privat udlejning.

 

Det bør du tjekke:

1. Håndværkerfradraget

Det har været her i nogle år. Ikke desto mindre er håndværkerfradraget i 2016 og i 2017 omfattet af andre regler end tidligere. Det er ifølge Per Ørtoft Jensen den største ændring på årsopgørelsen i forhold til tidligere år.

»Tidligere gjaldt det en bred vifte af service- og håndværkerydelser, men nu er det opdelt i håndværkerydelser med en grøn profil samt visse øvrige ydelser. Her kan man få fradrag for 12.000 kroner for de grønne ydelser, men samtidig kan man få fradrag for 6.000 kroner til serviceydelser som børnepasning og rengøringshjælp.«

2. Rejsefradrag

Det kan lyde utroligt, men selv hvis din arbejdsgiver betaler hotel, buffet og transport på en forretningsrejse, har du stadig mulighed for at få fradrag for småfornødenheder. Du behøver ikke engang en kvittering.

»En ting, mange glemmer, er rejsefradraget, hvor man kan få et fradrag på 119,25 kroner pr. dag, man er væk hjemmefra i mindst 24 timer på en forretningsrejse med overnatning. Tanken er, at man altid har en masse småudgifter til aviser, kaffe og den slags, som man heller ikke nødvendigvis har en kvittering på, og derfor skal man heller ikke kunne dokumentere andet, end at man rent faktisk har været væk hjemmefra,« siger Per Ørtoft Jensen og gør opmærksom på, at man ikke kan få fradraget, hvis man af sin arbejdsgiver får udbetalt en skattefri rejsegodtgørelse, samt at det ikke kan overstige 26.200 kroner i 2016.

3. Befordringsfradrag

Har du mere end 12 kilometer til arbejde, har du ret til et befordringsfradrag. Selvom det kører automatisk, skal du være opmærksom på, at det er blevet regnet rigtigt ud.

»Hvis du kører på en ringvej uden om byen, fordi det er hurtigere, kan du have længere på arbejde, end Skat har regnet sig frem til. Det samme kan gælde i forhold til antallet af arbejdsdage, hvor det kan være, at du arbejder i weekenden, og tallet derfor skal justeres op, eller du har en del hjemmearbejdsdage, og tallet skal justeres ned.«

4. Udgifter til realkreditlån

Dit rentefradrag bliver udregnet automatisk, men det gør alle øvrige udgifter ikke.

»Noget, der kan fortjene lidt fokus, er de udgifter, man kan have i forbindelse med lån­omlægninger eller optagelse af et nyt realkreditlån. Ikke i forhold til selve renteudgiften, men til selve lånoptagelsen eller omlægningen kan man have nogle fradragsberettigede udgifter, som ikke automatisk indberettes til Skat, og dem skal man selv selvangive.«

5. Aktieudbytte

Du skal være opmærksom, hvis du har tjent penge på aktier, selvom også det indberettes automatisk.

»Hvis der har været et split på aktien eller andet i den dur, kan der være fejl i oplysningerne, og derfor skal du kontrollere, at tallene er korrekte.«

6. Masser af tålmodighed

Okay, dette er ikke et råd fra Per Ørtoft Jensen, men mere baseret på denne skribents egne erfaringer. Når 4,6 millioner borgere pludselig kan se deres årsopgørelse, og om de får penge tilbage i skat, vil alle se den med det samme, og det får Skats hjemmeside til at se rødt. Det kan derfor anbefales at udføre øvelsen med en stærk kop kaffe på skrivebordet og noget beroligende musik – det kunne være 'Morning Phase' med Beck – i ørerne. Bevæbnet med dette er det bare lettere at acceptere, at man pludselig bliver smidt ud af en kø, man har allerede har brugt to timer i.

Alternativt kan du vente. Fris­ten for at rette i årsopgørelsen løber helt frem til 1. maj.

Publiceret: 11. Marts 2017 11:30
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Egedal

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen Egedal
Seneste
Lokalavisen Egedal
Mest læste
Lokalavisen Egedal
112