Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Slagslunde Skole og Trump

Birgitte Willadsen, Slagslunde Bygade 24, 3660 Stenløse

Så står vi over for det igen!.

En truende skolelukning hænger over os. Der er kun ca. 12 børn skrevet ind til O. klasse i 2017, og det er der ikke råd til. De skal flyttes til Ganløse.

For os i Slagslunde drejer det sig om langt mere end en klassesammenlægning. Skolen var årsagen til at vi flyttede hertil. Det er den der holder byen i live.

I 2001/2002 indførte regeringen under Statsminister Anders Fogh Rasmussen (fortaler for superliberalisme og forfatter til ”Minimalstat”) et skattestop, som også omfattede kommuneskatten. Kommunerne mistede altså deres selvbestemmelsesret under en liberal regering. Så Egedal Kommune blev bundet til at overholde et bestemt budget i årene fremover.

Kommunen bruger skatteindtægter til at drive servicetilbud (herunder skoler, biblioteker, plejehjem etc) for kommunens borgere. Er servicen ringe, bliver det over tid vanskeligere at tiltrække ressourcestærke familier til området.

Men hvad kommer først?

Skal man satse på en god service, for derved at tiltrække recourcestærke famillier, der på sigt vil give et højere skattegrundlag? Eller vil man blive ved med at levere middelmådig service, og derved gøre området mindre og mindre atraktivt?

Egedal kommune byggede i 2014 et nyt rådhus, og sammenholder man udgiften til dette anlæg med besparelserne på skoleområdet, kan man som borger godt føle sig taget ved næsen.

Pengene til rådhuset er sikkert taget fra en anden kasse, men som borger fra Slagslunde står jeg tilbage med en følelse af (politiker-)lede. Den samme følelse får jeg, når jeg træder ind på Biblioteket i Egedalcenteret, eller nogle af de andre biblioteker i kommunen for den sags skyld. Eller svømmehallen, for den sags skyld! Jeg refererer udelukkende til de fysiske rammer.

Jeg kan opfordre byrødderne til at tage på udflugt til f.eks Gentofte eller Ballerup bibliotek og se hvordan det kan gøres!

I Danmark har landsbydøden hærget. Danmark er knækket over på midten. Mennesker er gået personligt konkurs. Det hus, de troede var en opsparing er blevet deres ruin. Når skolen lukker, dør de små samfund.

Så ønsker man globaliseringen hen hvor peberet gror, så ønsker man Brexit eller man stemmer på Trump.

Slagslunde kan selvfølgelig ikke løsrive sig fra Unionen eller vælge egen præsident, men den kan, på sigt, blive ramt af landsbysygen, hvor kommunen i yderste konsekvens opkøber og nedriver boliger, og hvor banderne slår sig ned.

Politikerne skal lytte til borgerne, og se deres beslutninger fra borgernes synsvinkel. Økonomi skal både anskues kort- og langsigtet, og byrådet må formulerere langsigtede visioner for sammenhængskraften i Egedal.

Ellers taber vi allesammen.

Publiceret: 17. Februar 2017 11:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Egedal

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt