"Vi vil have humanismen tilbage i dansk politik," siger Furesø-Egedal-kredsens topkandidat Rikke Mortensen. Foto: Jens Berg Thomsen

Kandidatinterview: Radikal slår et slag for lærerne

Rikke Mortensen er efter otte år i Egedal Byråd klar til at kæmpe for en plads i Folketinget

Af
Niels Idskov

Lokalavisen Egedal bringer i denne tid portrætter af de lokale kandidater til Folketingsvalget.

Klima, børn og uddannelse. Det er de tre hovedtemaer i Rikke Mortensens valgkamp. Det er ikke for ingenting, at det radikale byrådsmedlem fra Egedal Kommune på sin hjemmeside bruger overskriften: "Vi vil have humanismen tilbage i dansk politik."

47-årige Rikke Mortensen, der har siddet i byrådet i Egedal siden 2011, da hun afløste Christian Friis Bach, der blev valgt ind i Folketinget, er således en ægte radikal. Men det betyder ikke, at hun bare siger og gør i takt med partifællerne.

"Jeg er drevet af mine idealer, men det er vigtigt for mig have andre med på sagen. En dygtig politiker skal også kunne tåle at blive talt imod," mener hun.

Med andre ord: Rikke Mortensen er ingen enegænger, men hun har sine egne meninger. Ikke mindst om folkeskolen og lærerne.

Uklog nedsabling

"Det er nok det, som jeg har brugt mest tid på i byrådet. At kæmpe indædt for at finde løsninger med lærerne efter skoleforliget. Det var efter min mening både dårlig stil, men også uklogt at sable lærerne ned. Det er lærerne, der er folkeskolens kapital, og det vi ser nu, er, at der er tre nye privatskoler på vej i Egedal, der rummer en enkelt i forvejen. Samtidig lukkes to folkeskoler. Det er da en alarmerende udvikling. Det er helt fint, at man fra landspolitisk side har valgt effektivisering som middel, også i folkeskolen, men bliver man ved, er der til sidst ikke noget at effektivisere, og vi er nu der med folkeskolen og lærerfaget, at der skal gøres en indsat for at genoprette det tabte."

Rikke Mortensen føler sig sikker på, at klima-spørgsmål kommer til at fylde meget i valgkamp, og det er et emne, som hun i forvejen er stærkt optaget af.

"Vi får stadig mere travlt med at finde løsninger og komme i gang med projekterne på det her område. I stedet for løftede pegefingre er det incitamenter og derpå handling, der skal til," siger den radikale politiker, der på sin dagsorden også har indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne, som hun ser udsultet med for får pædagoger uden det fornødne overskud til børnene.

"Det er af afgørende betydning, at børnene har voksne at spejle sig i. Derfor skal der investeres mere på det her område," siger hun - og kommer lige i tanker om endnu en mærkesag:

"De to procents besparelser på uddannelsesområdet skal rulles tilbage, og derudover skal uddannelse i min optik være mulig hele livet.

Idolet Vestager

Rikke Mortensen var senest i arbejde som forsikringsfuldmægtig, men er lige nu fuldt beskæftiget med politik op til sin første valgkamp til Folketinget - samtidig med studiet til en Master i professionel kommunikation. Hun bor i Ganløse og har tre børn i alderen 8, 12 og 16 år. I Egedal Byråd er hun næstformand i Familieudvalget, og hun er også repræsenteret i økonomiudvalget.

"Jeg meldte mig ind i partiet i 2002. Siden engang i halvfemserne, da jeg læste litteraturvidenskab på SDU i Odense, var mit politiske idol Margrethe Vestager. Hun udstråler kraft og dynamik, så det kunne kun blive Radikal Venstre," siger Rikke Mortensen, som ved kommunalvalget i 2017 medvirkede til at gøre partiet til det tredjestørste i Egedal Byråd. Med tre mandater, hvoraf en enkelt så er hoppet fra siden.

Her og nu er valgkampen allerede i gang for Rikke Mortensen. Det har den været længe, mener hun - og ser frem til de personlige møder med vælgerne. det være sig på torvet eller de sociale medier.

"Jeg tror, danskerne er trætte af polerede politikere, og som radikal slår jeg et slag for det standpunkt, at der ikke altid skal laves politik for flertallet, men at det handler om at lave den politik, som vi mener vigtig og rigtig," siger Rikke Mortensen, der er opstillet i Furesø-Egedal Kredsen, og er en af seks nordsjællandske folkekandidater for Radikale Venstre. Topnavnet er Martin Lidegaard, som også er regionens eneste nuværende folketingskandidat, men Rikke Mortensen er optimist.

"Ved det forrige valg blev to nordsjællandske kandidater valgt ind, nemlig Margrethe Vestager og Christian Friis Bach, og jeg ser tegn på fremgang for mit parti, så hvorfor ikke en gentagelse?"

Publiceret 19 May 2019 05:55