Arkivfoto

Arkivfoto Katarina Sundelin / PhotoAlto

DEBAT: Kildedal og træer…

Helle Jeppesen, Kongehaven 21, 2765 Smørum

DEBAT Som borger i Smørum kan jeg godt føle mig lidt magtesløs. Jeg har noget på hjerte, men hvor går jeg hen? Skal jeg tage til kaffe hos borgmesteren og vil han lytte til mit hjertesuk?

Jeg har boet i Smørum i ca 20 år. Vi flyttede hertil, fordi min mand er opvokset i byen, og mine svigerforældre bor her. Det er dejligt, når man har små børn…her ude, hvor fuglene kvidrer, og luften er ren.

Smørum er dejlig på mange måder. Her er gode skoler (det synes vi, da vores børn var små). Et fint fungerende stisystem, som forbinder byen udenom de store veje, og gør vejen sikker for både store og små.

En dejlig natur med fuglekvidder, marker og stier, så man også kan føle den friske luft og mærke de forskellige årstider.

Naturen har altid været en stor del af min opvækst. Jeg synes, at det betyder meget, at kunne se og være en del af den natur vi alle skal værdsætte og beskytte, som en del af os selv. Den nære natur giver livsglæde, ro og plads til leg og fordybelse.

Lige præcis ovenstående, synes jeg, er blevet nedprioriteret i den grad af Egedal kommune i de sidste mange år. I hvert fald, hvis jeg tager udgangspunkt i Smørum.

Her bliver bygget huse på alle de steder, hvor der er en bar plet. Selv steder, som er smukke og kunne forblive det smukkeste landskab.

Mange af de steder, jeg før har gået lange ture i, nydt en løbetur eller blot skuet ud over landskabet, er nu byggegrunde eller tilbygget med huse i alle afskygninger. Jeg forstår godt, at en kommune skal have penge i kassen, og at kommunen skal vækste, men på et eller andet tidspunkt kan man vel ikke vækste mere, uden at noget andet går tabt…..

Nu har man besluttet at udvide Kildedal til erhverv og bebyggelse. Det ligger smukt og fredeligt og kunne gøres til det skønneste naturprojekt til glæde for alle borgere i Smørum. Jeg forstår godt, at man vil udnytte Kildedal station, for det er vel blevet lagt der af en grund for mange år siden.

Men så vidt jeg er orienteret, har der ligget en gammel Cheminova fabrik i området, som har forurenet grundet og området så forfærdeligt, at man må pumpe vand væk, for at det ikke skal ødelægge grundvandet. Hvor meget vil det ikke koste for Smørum borgerne, at få kommunens drøm om flere boliger og erhverv søsat der.

Og i øvrigt…hvem vi bo sådan et sted??

Her, synes jeg, at det vil have været oplagt at plante træer og bruge hele arealet til en skov. Vi skal jo generelt plante flere træer og oprette flere skove som klimakompensation . Hvorfor skal Egedal kommune ikke også? Jeg er borger i Smørum. Jeg vil kæmpe for mit lokalområde, og for retten til stadig at nyde noget smukt natur, uden at skulle tage min bil/cykel og køre ud til den.

For mig er Smørum ikke et smørhul mere…det har udviklet sig til et byggeprojekt overalt, hvor natur og skov overhovedet ikke er taget i betragtning.

Her er noget gået tabt. For alt den jord og natur der bliver inddraget til bebyggelse, kunne man ikke oprette noget nyt…? Plante træer til skov eksempelvis… som både giver variation i landskabet og glæde for borgere og dyr og som på sigt er godt for Co2 regnskabet.

Tænke naturen ind i stedet for ud.

Er der andre, der har det som mig?

Publiceret 06 October 2019 09:34