Morten Gjerskov fra Dyssegårdens Juletræsplantage i Gundsømagle nægter at fragte sine ænder til slagtning i Tyskland. (Foto: KT)

Morten Gjerskov fra Dyssegårdens Juletræsplantage i Gundsømagle nægter at fragte sine ænder til slagtning i Tyskland. (Foto: KT)

Ænder i hobetal slagtes i udlandet - Lokal plantage stritter imod

Blot 30.000 af de ænder, som havner på de danske juleborde, er slagtet i Danmark. Resten fragtes til Tyskland, hvor de bliver slagtet til en lavere pris. Tallet ryster Morten Gjerskov, hvis eget juletræsplantage i Gundsømagle benytter ét af de blot fire d

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

Når du juleaften sætter dig til bords for at nyde din lækre andesteg, så kan du tænke over, at chancen for at vinde i Lotto nærmest er større end at sætte tænderne i dansk slagtet and.
Ifølge Lokalavisens kilder med indsigt i slagteribranchen, så er blot 30.000 af de 2,4 millioner ænder, der om året sælges herhjemme, blevet slagtet i Danmark.
De resterende 2,370.000 ænder, hvilket svarer til næsten 99 procent, bliver fragtet ud af landet for at blive slagtet i eksempelvis Tyskland, hvor prisen for en slagtning er noget lavere.
Det høje tal af fragtede dyr kommer meget bag på Morten Gjerskov, der til daglig sælger ænder, gæs og kalkuner fra sin juletræsplantage på Frederiksborgvej mellem Jyllinge og Gundsømagle.
"Det er meget overraskende. Jeg er faktisk lidt rystet over det. Jeg havde aldrig troet på, at kun 30.000 ænder blev slagtet herhjemme," siger han.

Ikke prisen værd

Selvom lovgivningen i Danmark tillader fragt og slagtning af ænder og gæs i udlandet, så mener Morten Gjerskov, at tendensen er trist.
"Som forhandler, så sparer du måske fem kroner pr. and ved at tage til udlandet, men man må spørge sig selv, om det er prisen værd. Det synes jeg bestemt ikke," siger Morten Gjerskov, som især hæfter sig ved dyrevelfærden.
"Jeg tænker først og fremmest på dyrene. Når de bliver kørt over grænsen i lastbiler, så bliver de stressede. Fritgående ænder er jo ikke forberedt på at blive lukket i små kasser og sendt ud på en lang køretur. Jeg vil ikke kalde det dyreplageri, men jeg ville ikke gøre det med mine ænder," siger Morten Gjerskov.

Slagter i Gundsømagle

Derfor har han i Nordjylland fundet ét af blot fire danske slagterier, der slagter ænder, gæs og kalkuner.
"Det hedder Raunsmed og er det eneste danske mobile fjerkræslagteri. Poul Raunsmed har en dagskapacitet på 500 ænder - heriblandt mine ænder," siger Morten Gjerskov.
"Hvad er forskellen på det slagteri og et slagteri i Tyskland?"
"Det er bygget op på den måde, at han på sigt kører sit mobile slagteri til Gundsømagle. Her vil ænderne blive renset, slagtet og frosset ned, inden han kører igen. Han slagter først mine ænder, når de er klar og har den rigtige vægt og alder til at blive slagtet. Det er en anden fremgangsmåde, men der bliver taget hensyn til dyrene, som slipper for en lang tur i en lastbil."
For år tilbage måtte to store ande-slagterier i Odder og Skjern dreje nøglen om med underskud. Kampen mod de udenlandske slagter-priser blev for voldsom, og Poul Raunsmed fra Nordjylland kan også mærke konkurrencen.

Løgn og latin

"Der er ikke så mange penge at hente ved at slagte herhjemme. Derfor er vi ikke flere, men vi har heller ikke så nemme arbejdsbetingelser."
"Hvordan skal det forstås?"
"Fokus bør være på, hvor mange der sælger danske ænder. Hver eneste dag kan vi se, hvordan slagter-butikker og store supermarkeder som Bilka og Irma skriver "danske ænder" på deres indpakning. Det er konkurrenceforvridende og passer ikke, for de er slagtet i Tyskland. Det tvinger mig til at ændre min markedsføring og skrive "100% danske ænder" på min indpakning. Jeg vil jo gerne slå fast, at mine ænder er opdrættede og slagtet i Danmark."
"Så du mener, at forbrugerne bliver snydt?"
"Uden tvivl. De tror, at de køber en dansk and, som har gået herhjemme og haft det godt. Sandheden er bare, at de ænder, som mange køber i butikkerne og hos deres lokale slagter, kun har gået i 52 dage og ikke har den rigtige vægt til at blive slagtet. Mine ænder og de ænder, som Morten Gjerskov sælger i Gundsømagle, går måske 100 dage. Der er forskel, og det kommer også til udtryk i kvaliteten og naturligvis prisen."
Tilbage på Dyssegården i Gundsømagle vil Morten Gjerskov fortsætte kampen med at få ænder slagtet i Danmark.
"Nu er vi i december, hvor flere gæster besøger vores plantage. Her stiller de ofte spørgsmål om vores frilandsænder. De vil vide, hvor de er slagtet henne og hvordan de har haft det. Jeg kan kun håbe, at vi fremover får flere danske ænder slagtet i Danmark," siger han.


Fakta
Der findes kun fire steder i Danmark, hvor der slagtes ænder, gæs og kalkuner.
Ét slagteri på Lolland (dagskapacitet på 200 ænder)
Ét slagteri på Falster (dagskapacitet på 200 ænder)
Ét slagteri på Fyn (totalkapacitet 1000 ænder på en hel sæson)
Ét slagteri i NordJylland ved Poul Raunsmed, som har landets eneste mobile fjerkræslagteri med dagskapacitet på 500 ænder.

Publiceret 04 December 2012 06:00