Mikkel har tilbragt omkring 75 procent af sit liv på sit værelse, siger hans far Johnny.

Mikkel har tilbragt omkring 75 procent af sit liv på sit værelse, siger hans far Johnny.

Skolen var Mikkels private helvede

I over to år har autistiske Mikkel tilbragt mere skoletid på sit værelse end i skolen. Nu får han endelig hjælp af kommunen

Af
Af Mette B. Sørensen

15-årige Mikkel har det ikke godt.
Han er ked af det, indelukket, destruktiv - og så er han vred. Meget vred.
De sidste to et halvt år har han kun fået det værre og værre. Han har slået, sparket og truet sine forældre med kniv. Han har hentet et reb i familiens skur og truet med selvmord, han har slået på sine ben med en nunchaku, og han er flere gange af sin egen læge blevet sendt til psykiatrisk skadestue.
Han er dagligt gået fra undervisningen i klassen på Hampelandskolen i Ølstykke og har de sidste to år været mange flere dage hjemme end i skole.
I dag - fire år efter problemerne i skolen for alvor togfat - har Mikkels forældre fået en forklaring på hans ageren, Mikkel har atypisk autisme og nedsat intelligens forstyrrelse.
Bliv ven med Lokalavisen.dk på Facebook, og få vores tophistorier på din væg - KLIK HER

Ned af bakke

Johnny og Heidi (deres fulde navne er redaktionen bekendt. red.) begynder at få øje på deres søns problemer, da han går i 4. klasse på Hampelandskolen. Mikkel vil ikke i skole, og er i det hele taget ikke interesseret i skolen.
Alligevel følger nogle år, hvor familien får presset Mikkel afsted. Og et skoleskift til Bækkegårdsskolen i Ølstykke hjælper en kort periode. Men i starten af 7. klasse går det for alvor galt for Mikkel.
Han nægter at gå i skole, og hans fravær eksploderer.
"Hvis Mikkel er i skole en dag, er han tre dage hjemme," siger Johnny.
Det hele eskalerer en dag kort før jul, hvor 13-årige Mikkel går ud i skuret efter et reb og truer med selvmord. Samtidig truer han sin mor med en kniv. Rådet fra familiens læge lyder på at droppe alle krav til Mikkel til efter jul, hvor han igen skal starte i skole. Mikkel skal hverken i bad, børste tænder eller skifte tøj, hvis han ikke vil.
Mikkel får det bedre, men da han skal starte i skole går det igen ned af bakke, og 3. januar står det så slemt til, at familiens læge beder dem om at køre Mikkel til psykiatrisk skadestue.
Herefter bliver Mikkel en sag hos kommunen, og beskeden lyder på, at der vil blive foretaget en børnefaglig undersøgelse.
I mellemtiden går det stærkt ned af bakke for Mikkel, der tre uger før sommerferien får lov til at vende tilbage til sin gamle klasse på Hampelandskolen.

Taber sig 12 kilo

8. klasse på Hampelandskolen viser sig imidlertid at blive det værste skoleår nogensinde for Mikkel.
Han er ked af det og vred fra han slår øjnene op om morgenen. Han nægter at gå i skole, og på et halvt år taber han sig 12 kilo.
Hampelandskolen beder Mikkel om at være med til at sammensætte sit eget skema, resultatet bliver, at Mikkel skal møde til dansk og matematiktimerne, intet andet.
"Vi går i gang med det her skoleskema, og det går sådan set meget godt. Mikkel har en time og kommer hjem, nogle gange har han to timer. Men uanset hvad kommer Mikkel hjem og er fuldstændig ligbleg. Han er ligesom et lagen i ansigtet hver gang, og han går direkte ind og sover," siger Johnny og fortæller, at der ikke bliver taget hensyn til Mikkel i skolen, men at han får det samme materiale som de andre elever.
Bliv ven med Lokalavisen.dk på Facebook, og få vores tophistorier på din væg - KLIK HER

Familiebehandler slår alarm

Den børnefaglige undersøgelse, familien blev lovet, da Mikkel gik i 7. klasse, har de ikke set skyggen af. Men i november 2012 bliver familien tilknyttet en familiebehandler fra Sandbjerghus, som er overbevist om, at der er noget galt med Mikkel.
Efter to måneder skriver han et bekymringsbrev om Mikkel til kommunen. Og ved juletid finder endnu en voldsom episode sted, hvor Mikkel både truer med selvomord og truer sine forældre med en kniv.
Endnu engang kører familien til psykiatrisk skadestue. Beskeden lyder: Mikkel skal have hjælp, og han skal indlægges.
Mikkel nægter dog at blive indlagt, men denne gang iværksætter familiens egen læge, at der bliver lavet en henvisning til en udredning på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød - noget familien gentagne gange har tryglet både sagsbehandlere, skoleleder og egen læge om.
På Hillerød er lægen allerede ved første øjekast så overbevist om, at der er noget galt, at Mikkel ryger på en akutliste.
Inden Mikkel i august i år skal op på hospitalet og have resultatet af sin udredning, er han meget nervøs. Han håber inderligt på, at der er noget galt med ham, for hvis han ikke er syg, kan han ikke forklare, hvorfor han handler, som han gør.
Og der er noget galt med Mikkel.
Han har atypisk autisme og nedsat intelligens forstyrrelse.
Med den diagnose i hånden tropper Johnny op på kontoret hos skolelederen på Hampelandskolen, og proklamerer at nu er det nok, Johnny vil gå til borgmesteren.

Nu har Mikkel fået hjælp

Herfra går det stærkt.
Efter at Mikkel og hans forældre fortæller Willy Eliasen om Mikkels oplevelser på Hampelandskolen, går der kun et par uger, så starter Mikkel hos UngEgedal.
"Willy Eliasen tog virkelig sit ansvar på sig som borgmester, og sagde, at vi skulle have hjælp nu, og det fik vi," siger Johnny og fortsætter:
"Mikkel har været i skole hver dag, og han er ikke gået direkte hjem i seng begefter. Det er helt fantastisk at se ham sådan."
Det vækker dog stadig harme hos Johnny og Heidi, at det først er i 9. klasse, at Mikkel får den rette hjælp.
"Lærerne og skoleinspektøren er de faglige, der skal kunne se, at der er noget galt med Mikkel - navnligt når vi selv kontakter dem om det. Men der har ikke været nogen hjælp overhovedet. Vi har selvfølgelig også et ansvar som forældre, og vi har sagt til os selv, kunne vi have set det før. Men vi har jo kontaktet skolen fra 4. klasse, fordi vi troede, der var noget galt," siger Johnny og suppleres af Heidi:
"I det lange forløb er Mikkel ikke blevet tilbudt psykolog fra skolen eller kommunen, selvom han har selvmordstanker og har haft udbrud, der er rigtig slemme. Der har ingen hjælp været til Mikkel."

Publiceret 17 September 2013 06:00