Journalist og ordstyrer Martin Krasnik gik hårdt til de lokale kandidater, der sad i panelet på torsdagens vælgermøde om skoleområdet i Egedal. Fotos: KT

Journalist og ordstyrer Martin Krasnik gik hårdt til de lokale kandidater, der sad i panelet på torsdagens vælgermøde om skoleområdet i Egedal. Fotos: KT

Flere borgere savnede pondus hos de politiske kandidater ved vælgermødet om Egedals folkeskole:

“Hvor blev de klare svar af?”

De lokale kandidater var torsdag aften ikke meget for at pege på, hvor besparelsen på 12,3 mio. kr. skal findes på Egedals skolebudget. Til gengæld slog de et slag for mere fokus på inklusion og et nærmere kig på distrikt-strukturen

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

Inklusion, besparelser, lokalaftale og for mange ikke-uddannede lærere.
Der var nok at tage fat på, da Egedal Lærerkreds torsdag aften inviterede til vælgermøde på Egedal Rådhus.
Otte politiske kandidater fra de opstillede partier havde taget plads i panelet, og selvom den veloplagte ordstyrer Martin Krasnik gang på gang forsøgte at vride kontante svar ud af de politiske ærmer, så følte en stor flok af de cirka 250 borgere, at de gik fra rådhuset med flere spørgsmål end svar.
“De kom ikke med nogle klare svar i forhold til, hvor besparelsen på 12,3 mio. kr. skal hentes i skolebudgettet. Jeg gider ikke høre på undskyldninger og bortforklaringer. Jeg vil have svar, og det har jeg ikke fået,” sagde Ølstykke-borgeren Frank Henriksen.
Heller ikke Anne Mette Strange fra Ølstykke var videre imponeret.
“Det var lidt skuffende, at kandidaterne ikke kunne levere mere i forhold til så vigtig en problemstilling som en besparelse,” sagde hun.
Steen Madsen, formand for Egedal Lærerkreds, var mere splittet i sin holdning. Han hørte både gode argumenter og en del politiker-snak.
“De kunne godt have signaleret en tydeligere retning på spørgsmålet om besparelser. Omvendt var det positivt, at trods vores pæne karaktertal i Egedal, så vil samtlige politikere gerne bruge flere midler på vores folkeskole. Viljen er der, men de har svært ved at finde pengene. Og så hørte jeg dem sige, at lokalaftalen med vores lærere muligvis kan vare længere end ét år. Det er også positivt, for det kan skabe ro,” sagde Steen Madsen lige efter vælgermødet.

Klasseoptimering til debat

Mens det kun var Tommy Højegaard fra Liberal Alliance, der turde melde klart ud om besparelser ved at nævne muligheden for at kigge på lærernes arbejdstid og klasseoptimering, så benyttede de Konservatives Niels Lindhardt Johansen lejligheden til at holde hånden over de mindre landsbyskoler.
Nu var debatten kickstartet, og så spurgte borgerne ellers om alt fra visioner til årsagen bag Egedals hårdt pressede folkeskole.
“Det handler om at genopbygge tilliden mellem forvaltningen og skolerne. Tillid og frie rammer er afgørende for at vende det her,” sagde Radikale-spidskandidaten Rikke Mortensen, inden Socialdemokraten Morten Lyager tog ordet.
“Vi har ikke taget konsekvenserne af kommunesammenlægningen Havde vi gjort det dengang, så stod vi måske ikke her, men vi skal ind og kigge på en masse ting. Måske skal skoler lægges sammen, og hvad kan vi gøre i forhold til drift,” sagde Morten Lyager.
“Årsagen er, at vi er blevet ramt på servicerammen og udligningsordningen,” lød det fra Tommy Højegaard.
Martin Krasnik drejede debatten hen på et følsomt emne, nemlig de mange ikke-uddannede lærere. 42 procent af nyansatte lærere i Egedal er ikke uddannet.

Godt og vel 250 mennesker lagde vejen forbi rådhuset for at tage del i debatten om kommunens folkeskole.

Godt og vel 250 mennesker lagde vejen forbi rådhuset for at tage del i debatten om kommunens folkeskole.

Bøder for masser af uro

“Det er et højt tal, men det skyldes i høj grad den uro, som har præget skoleområdet med en ny reform, en ny struktur og lærernes arbejdstid. Vi har heldigvis fået bugt med lærerflugten, men vi skal styrke fundamentet med at vise skoleledelsen tiltro og mere selvbestemmelse,” sagde Venstres Carina Buurskov, inden Alternativets Jeannett Tankred bragte forholdene i Ballerup Kommune på banen.
“Vi skal være sammenlignelige med vores nabo-kommune, og det betyder højere løn,” sagde hun.
Et andet fokuspunkt i Egedals folkeskole er hele inklusion-indsatsen, og det var naturligvis også til debat, hvor samtlige politikere gerne ser en øget fokus.
“Det handler om at investere i vores lærere, så de får de nødvendige kompetencer. På den måde kan vi hjemtage inklusion-elever, men det er et område, som vi bliver nødt til at evaluere,” sagde Niels Lindhardt Johansen.
En kommentar, der mødte enighed hos Morten Lyager fra Socialdemokratiet.
“Inklusion er vores største udfordring på skoleområdet. Der er for mange eksempler på lærere, der er under pres i forhold til inklusion. Vi skal klæde dem bedre på og blive bedre til at vidensdele på tværs af skolerne,” sagde han.
Derefter blev debatten sporet ind på økonomien til indkøb på de enkelte skoler, ligesom politikerne kom med deres bud på, hvordan skuden kan vendes i Egedal.
Til sidst blev den nuværende struktur med distriktskolerne også vendt, og her var der klar tale fra DF's Christian Sødergren.

Farvel til distrikterne

“Vi skal opløse distrikt-skolerne og vende tilbage til den gamle struktur med tolv selvstændige skoler,” sagde han, inden Alternativet og Radikale Venstre erklærede enighed.
De øvrige kandidater var dog mere indstillede på en evaluering.
“Jeg har svært ved at se os gå tilbage til den gamle ordning, men vi skal helt klart kigge på, hvordan distrikterne fungerer og er sat sammen,” sagde SF's kandidat Jens Skov.
Martin Krasnik lukkede ned for debatten, inden Steen Madsen ønskede alle et godt valg - et valg, som Frank Henriksen fra Ølstykke tygger videre på efter en aften i skolens tegn.
“Puha, jeg er ikke blevet klogere i forhold til, hvor jeg vil sætte mit kryds,” sagde han.

Publiceret 17 November 2017 00:00