Eleverne i Egedal Kommunes folkeskole skal ikke flyttes rundt for at opnå en økonomisk gevinst,” lyder det fra Børne- og Skoleudvalget. Modelfoto

Eleverne i Egedal Kommunes folkeskole skal ikke flyttes rundt for at opnå en økonomisk gevinst,” lyder det fra Børne- og Skoleudvalget. Modelfoto

Udvalg siger nej:

Skoleklasser i Egedal bliver ikke lagt sammen

Børne- og Skoleudvalget har besluttet at droppe det effektiviseringsforslag, der handler om at lægge skoleklasser sammen for at opnå en højere klassekvotient

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

Både elever, forældre og lærere kan ånde lettet op.
Der bliver ingen klassesammenlægninger eller skoleskift i Egedal Kommune.
Det ligger fast efter tirsdagens møde i Børne- og Skoleudvalget.
Her blev tommelfingeren vendt nedad til det største af flere effektiviseringsforslag, nemlig 10,8 millioner kroner-forslaget, der handler om skoleskift og sammenlægning af skoleklasser inden for hvert skoledistrikt for at opnå en højere klassekvotient på cirka 25.
“Vi vil ikke bidrage til at skabe uro i folkeskolen i Egedal ved at flytte rundt på børnene for at opnå en økonomisk gevinst gennem en højere klassekvotient. Vi skal ikke forme børnene efter skolen, men skolen efter børnene,” siger Carina Buurskov, formand for Børne- og Skolevalget.
Udvalgets beslutning bliver mødt med tilfredshed hos borgmester Karsten Søndergaard.
“Jeg kan godt forstå, at udvalget har afvist forslaget om at flytte rundt på børnene. Det er for drastisk et værktøj, og jeg var blevet ked af det, hvis det skulle føres ud i livet. Vores skolevæsen har brug for ro, og det bidrager skoleskift og sammenlægninger ikke til,” siger Karsten Søndergaard.

Mangler halvdelen

Inden mødet var der ellers lagt op til, at udvalget skulle finde konkrete udviklings- og effektiviseringsforslag for i alt 16,5 millioner kroner, men efter beslutningen om at se bort fra klassesammenlægninger, så ender udvalget “kun” med at sende forslag i høring for cirka seks millioner kroner.
I spil er altså stadig forslaget om at samle Egedal Kommunes to autismetilbud på Balsmoseskolen samt lukningen af “Pusterummet” til børn med særlige udfordringer, ligesom planen om at indføre en ny og mere gennemskuelig budgetmodel, der giver skolerne større handlefrihed, også er sendt i høring.
Udvalgsformand Carina Buurskov medgiver, at Børne- og Skoleudvalget kun har løst halvdelen af opgaven med at finde udviklings- og effektiviseringsforslag i skolerne for 12,3 millioner kroner.
“Der er lagt rigtig mange kræfter i den her opgave. Både i borger-workshoppen i august, de fire arbejdsgrupper og her i udvalget. Resultatet viser for mig, at der ikke er ret mange effektiviseringer at hente i skolerne på den korte bane. I hvert fald ikke uden at gå på kompromis med kvaliteten, og det vil vi som udvalg ikke anbefale. Nu må Økonomiudvalget se på, hvordan vi løser de budgetudfordringer som de manglende effektiviseringer giver,” siger Carina Buurskov, som bliver bakket op af Karsten Søndergaard.

Økonomisk udfordring

“Vi har nu fundet halvdelen af de planlagte effektiviseringer, men vi står med en økonomisk udfordring i forhold til at finde det resterende beløb. Det må vi kigge på i den kommende tid,” siger borgmesteren, som kalder høringsforslaget om lukningen af “Pusterummet” for fornuftig.
“Det har ikke været den rigtige løsning, så nu handler det om at finde et bedre tilbud for børn med særlige udfordringer,” siger Karsten Søndergaard.
Effektiviseringsforslagene forventes at komme i offentlig høring fra i morgen den 6. december til den 31. januar, hvorefter det nye Byråd behandler sagen.

Publiceret 06 December 2017 00:00