Sofie Krogsgaard fra Ølstykke nyder sin uge på UNF Computer Science Camp i København. Foto: UNF

Sofie Krogsgaard fra Ølstykke nyder sin uge på UNF Computer Science Camp i København. Foto: UNF

Langt væk fra strand-stolen: Unge fra Ølstykke bruger ferien på datalogi og programmering

Sofie Krogsgaard og Daniel Axelsen fra Ølstykke er i øjeblikket på UNF Computer Science Camp i København

Sofie Krogsgaard og Daniel Axelsen fra Ølstykke går til daglig på Nørre Gymnasium og har endelig sommerferie.

Men hvor mange af deres venner fordriver sommerferien med festivaler og afslapning på stranden, så er de i denne uge på UNF Computer Science Camp, der bliver afholdt på Datalogisk Institut på Københavns Universitet af frivillige fra Ungdommens Naturvidenskabelige Forening.

Her får de to unge fra Ølstykke i selskab med 39 andre fra nær og fjern prøvet kræfter med datalogi, programmering og algoritmer, men også fællesdanse, blinde-høvdingebold og lagkageløb.

"Hvis ikke jeg var her, så havde jeg bare siddet derhjemme alene og programmeret og nørklet med matematik alligevel. Så er det meget federe at tage på camp, hvor jeg bliver udfordret meget mere og får en markant bedre forståelse for datalogien, og samtidig får mulighed for at møde så mange nye mennesker med samme interesse," siger Daniel Axelsen med et smil, mens Sofie Krogsgaard nikker forstående.

For hende er det nemlig ikke tørt eller hårdt at skulle undervises i matematik og datalogi i en ferie.

"Jeg er vild med det logiske og matematiske i datalogi, når det giver mening og der findes løsninger. Datalogi består på en måde af nogle ret simple byggesten og redskaber, som man kan opbygge mange komplicerede, større enheder med. Datalogi bliver jo brugt til næsten alle andre grene af naturvidenskaben nu til dags, fordi det er så effektivt et redskab," siger hun begejstret.

I dag er computeren en hel naturlig del af både arbejdslivet og fritiden hos de fleste mennesker. Vi benytter os dagligt af rutevejledninger, ser simuleringer af vejret på DMI, og i sidste ende skyldes det algoritmer, et vigtigt værktøj at mestre i datalogien.

Fed atmosfære

Det faglige program med det høje niveau er meget muligt det, der i første omgang har tiltrukket deltagerne, men spørger man Daniel og Sofie er det i høj grad også det sociale man får ud af campen, der gør oplevelsen en uge i sommerferien værd.

Det bedste ved at være på campen var hele den her atmosfære, der generelt er på UNF’s camps. Alle her er så engagerede og passionerede omkring datalogien, som bliver vores samlingspunkt og gør det meget nemt at snakke sammen og få venner, fordi vi har meget tilfælles og er ligesindede," siger Sofie Krogsgaard, inden Daniel Axelsen tager ordet.

"Ja, og man møder også mange deltagere, som har samme tankegang som en selv, som også kan lide skak og magic-kort, og som har set samme videoer på youtube. Alle de interesser man har, som man normalt måske gemmer lidt væk, dem dyrker vi her," siger han.

Hvis man interesserer sig for naturvidenskab, synes både Sofie og Daniel, at man bør prøve at tage på Science Camp, også selvom det måske for nogen kan virke som en stor ting at kaste sig ud i kan man følge med i undervisningen; tør man mødes med 30-60 andre unge mennesker, som man slet ikke kender? Men, man har ikke noget at frygte ifølge Daniel og Sofie:

Højt niveau

Undervisningen er på højt niveau, så her har jeg f.eks mødt matematik som jeg slet ikke vidste fandtes! Men det er kun fedt at blive udfordret og inspireret af andre dygtige deltagere. Så hvis jeg skulle give et godt råd til kommende deltagere, så bliv ikke nervøs, hvis det er svært. Det er der helt sikkert andre, der også synes, og der er altid nogen, der vil hjælpe. Så skal man bare tage imod alt hvad man kan," siger Daniel.

Han har dog prøvet at programmere før han tog på camp, men føler stadig, at han har fået en langt bedre forståelse for datalogi, samt en “start-pakke”, der vil gøre det lettere for ham at videreudvikle sig når han kommer hjem.

Sofie var både på UNF Matematik Camp og UNF Software Development Camp i sidste sommerferie og er desuden blevet frivillig i foreningen, så hun også selv kan være med til at holde gang i aktiviteterne. Hvis hun skulle give et godt råd til kommende deltagere, så ville det være, at man ikke skal være bange for at deltage i de mange skøre traditioner, påfund og interne jokes som finder sted i UNF:

Det kan jo godt virke lidt skræmmende i starten, når gamle UNF’ere der kender hinanden pludselig bryder ud i dans, sange eller interne jokes, som vi har i foreningen. Men samtidig er folk her enormt åbne og inkluderende. Der er plads til alle her og folk vil gerne lære dig sangene og forklare vittighederne," siger Sofie.

“Undervisningen er på højt niveau, så her har jeg f.eks mødt matematik som jeg slet ikke vidste fandtes,

“Undervisningen er på højt niveau, så her har jeg f.eks mødt matematik som jeg slet ikke vidste fandtes," siger Daniel fra Ølstykke.

Publiceret 12 July 2018 12:01