Beboerne blev budt på den mest imponerende kage bagt af Egedal Madservice.

Beboerne blev budt på den mest imponerende kage bagt af Egedal Madservice. "Porsebakke-kagen" - en tro kopi af det 50-årige plejecenter. Foto: Egedal Kommune

Et brag af en fest: Porsebakken fyldte 50 år

Beboerne på Plejecenter Porsebakken i Smørum blev lørdag inviteret med til en herlig fødselsdagsfest, der bød på kage og dans

Vicky Holst Rasmussen, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Egedal Kommune, bød lørdag velkommen til fødselsdagsfest på Plejecenter Porsebakken i Smørum, der fyldte 50 år.

Efter en indledende tale kunne det socialdemokratiske byrådsmedlem overrække et stort luftfoto af plejecentret til lederen Heidi Nielsen, som stolt gik rundt og viste det fine værk til hver eneste beboer.

Efter grillmad og flamberede pandekager kunne de fleste lige klemme en is ned fra isvognen og gå amok i den mest imponerende kage bagt af Egedal Madservice. "Porsebakke-kagen" - en tro kopi af det 50-årige plejecenter.

Et ungt Standard-dansepar var et populært indslag på Porsebakken. Foto: Egedal Kommune

Et ungt Standard-dansepar var et populært indslag på Porsebakken. Foto: Egedal Kommune

Et ungt Standard-dansepar fik særligt de mange mænds øjne til at trille rundt som flødekarameller i salen, mens de søde viser fra gamle dage fik flere damestemmer til at synge med.

"Tak for en rigtig rigtig dejlig dag," sagde en sød gammel dame til Heidi Nielsen og et par af medarbejderne, da dagen er ved at være omme og sangen og dansen er slut.

"Jeg kan mærke jeg bliver glad for at bo her, fortalte hun med tårer, der listede sig ned af kinderne.

For rigtig mange år siden, sådan cirka omkring år 1800, var det typisk et privat anliggende at sørge for de ældre borgere i det danske samfund, som ikke kunne klare sig selv.

48 boliger

Det var ofte familie eller velgørenhed, der tog opgaven på sig i forhold til at passe de mest plejekrævende og syge ældre. Men med K.K. Steinickes socialreform i 1933 blev ældreforsorgen radikalt ændret, så det nu i højere grad blev en ret for de ældre og syge at få hjælp af samfundet.

Det betød, at der skete en ændring i, hvordan samfundet påtager sig de sociale forpligtelser overfor borgerne. I dag er både boligformen mere hjemlig, og medarbejderne gør deres bedste for at være tæt på de ældre.

I juni 1969 flyttede de første to beboere ind sammen med én ansat. I 2003 blev der bygget et nye plejeafsnit med 18 boliger, og i 2010 udvidede man igen med 18 boliger. I dag har Porsebakken 48 boliger, og nu med cirka 50 medarbejdere til at tage sig af beboerne.

Publiceret 18 June 2019 11:58