Skal oversvømmelserne i Jyllinge, som her i 2016, løses, er det ikke gennem kommunalt opkøb af huse, lyder meldingen. Arkivfoto.

Skal oversvømmelserne i Jyllinge, som her i 2016, løses, er det ikke gennem kommunalt opkøb af huse, lyder meldingen. Arkivfoto.

Jyllinge melder 'hus forbi': Ikke aktuelt med kommunalt opkøb

Ny bekendtgørelse vil være alt for dyr at gå efter, lyder det fra både Digelaget og politisk side

Af
Finn Due Larsen

Jyllinge Fra efteråret træder en ny bekendtgørelse i kraft, som giver kommuner mulighed for at opkøbe særligt oversvømmelses-truede huse.

Med støtte fra Statens Stormråd og forsikringsselskaber kan kommuner vælge at gå ind og købe huse, der er særligt hårdt ramt af de stigende vandstande.

I et indslag i TV-Avisen den 21. juli betegnede en repræsentant for forsikrings-branchen den nye ordning som "ren win-win". Da den giver mulighed for, at forsikrings-selskaber i stedet for med hyppige mellemrum at poste penge i huse der oversvømmes, én gang for alle kan medvirke til at problemet bliver ryddet af vejen.

Men den nye bekendtgørelse vækker ikke samme begejstring i Jyllinge Nordmark, der gennem en årrække har været plaget af flere oversvømmelser. Det er ikke noget, man bør se som en realistisk løsning på problemerne, lyder det både fra Digelaget og et medlem af byrådet i Roskilde Kommune.

Svimlende beløb

"Det er ikke noget, vi har overvejet i Digelaget. Jeg så godt indslaget, men skal man opkøbe huse her, så skal man jo ekspropriere hele første række", siger Philip Lange Møller, formand for Digelaget i Jyllinge Nordmark.

"Vi taler måske om over 500 ejendomme, så vi er oppe i svimlende beløb - flere hundrede millioner kroner. Det er ikke noget vi skal arbejde videre med."

Lidt de samme toner lyder fra Mogens Hallager (Kons.), medlem af byrådet og borger i Jyllinge:

"Som jeg har opfattet den nye bekendtgørelse, retter den sig primært til områder, hvor der måske er 1-2 huse, der hyppigt oversvømmes. Hvis det skulle være aktuelt i Jyllinge Nordmark, skulle det være noget med at udvælge nogle få huse ud. Men jeg tror ikke på det", siger han.

Ny minister på besøg

I stedet henviser både han og Philip Lange Møller til det omstridte digebyggeri, somder som tidligere omtalt er indgivet klager over, samt muligheden for en ny anlægslov.

Den sidstnævnte løsning peger også folketingsmedlem Mette Gerskov (Soc.) på. I et Facebook-opslag skriver hun på, at hun fuldt og fast tror på den vil komme igennem Folketinget.

Her skriver hun også, at hun har haft et møde med den nye miljøminister, partifællen Lea Wermelin, der har lovet at aflægge Jyllinge Nordmark et besøg til august.

Publiceret 26 July 2019 07:00