Vi bliver anerkendt for de ting vi har lavet. Det er vi bestemt stolte over, siger salgschef Kasper Torpe, her med en leverance af batterier til Irland. Foto: due.

Vi bliver anerkendt for de ting vi har lavet. Det er vi bestemt stolte over, siger salgschef Kasper Torpe, her med en leverance af batterier til Irland. Foto: due.

10-15 nye ansatte: Smørum-firma spinder guld på klimavenlig elbil-teknologi

Teknologi-virksomhed, der leverer styresystemer til elbilernes batterier, har indgået en stor partnerskabsaftale med amerikansk millardkoncern

Af
Finn Due Larsen

Smørum Ideen om at vi alle skal køre mere med el- eller hybridbil er muligvis et fjernt luftkastel hos nogle, men det er langt fra tilfældet for Lithium Balance i Smørum.

For firmaet, der leverer styresystemer til de lithiumbatterier, der er grundlaget for at elbilerne kan drøne derudaf, er aktuel forretning her og nu, og en ret så succesfuld udgave af den.

For Lithium Balance har netop indgået en stor partnerskabsaftale med Sensata Technologies, en amerikansk teknologikoncern. En aftale, der betyder, at Sensata skyder 21 millioner kroner ind i Smørum-firmaet - tre millioner nu og her, og 18 milioner i 2020.

Derudover har Sensata, der er en millardkoncern og en af de helt store spillere på markedet for komponenter til bil branchen, også købt aktier i firmaet, så man fra næste år vil eje en fjerdedel af selskabet.

Aftalen betyder, at Lithium Balance er klar til at ansætte 10-15 nye medarbejdere til lokalerne i Hassellunden, udover de 40 der allerede har deres gang her.

"De vil blive ansat meget snart. Det vil både være i form af flere funktioner, både sælgere, udviklere af produkter og andet ", siger Kasper Torpe, salgschef i Lithium Balance.

Han og den øvrige stab har naturligvis svært ved at få armene ned for den fordelagtige aftale med Sensata:

"Det har jo været en meget lang, men også meget positiv proces, hvor mange ting skulle diskuteres igennem. Vi er lettede over, at der nu er en afklaring", siger Kasper Torpe, og tilføjer:

"Vi bliver jo anerkendt for de ting vi har lavet. Det er vi bestemt stolte over."

Batterierernes styresystemer er specialet i Smørum-firmaet. Her er Bent Rasmussen i gang med et batteri til en gaffeltruck.

Batterierernes styresystemer er specialet i Smørum-firmaet. Her er Bent Rasmussen i gang med et batteri til en gaffeltruck.

Batterier skal styres

Aftalen skal også ses i lyset af, at firmaet lagde ud i 2006 med 4-5 medarbejdere. Det blev grundlagt ud fra en udbredt utilfredshed med de batterier der blev anvendt til el-scootere og gaffeltrucks.

"Konventionelle blybatterier var ikke gode nok, men teknologien omkring lithiumbatterier havde udviklet sig kraftigt og var dermed et reelt alternativ", siger Kasper Torpe.

Et lithiumbatteri skal imidlertid styres, og det var her at Lithium Balance fandt sin særlige niche:

"Vi har fire grundlæggende ting, vi holder fast på: Batteriets sikkerhed, levetid, ydelse/kraft og at det kan oplades hurtigt."

Kommer vi til at køre mere på el i fremtiden? I Lithium Balance er man ikke i tvivl.

Kommer vi til at køre mere på el i fremtiden? I Lithium Balance er man ikke i tvivl. Foto: Adobe Stock.

Adfærd ændres

At fremtiden tilhører el- og hybridbilerne, er man ikke et øjeblik i tvivl om hos Lithium Balance.

"Folk kommer til at købe mere på det marked, vores adfærd ændres allerede, og det vil udvikle sig mere og mere ", siger Kasper Torpe.

Men det spørgsmål som mange stiller sig om el- og hybridbiler, er stadig om afgiften mon sættes ned, om der vil være el-standere nok til opladning, og så videre.

Her har de politiske vinde som bekendt blæst i den klimavenlige retning under den seneste valgkamp, og den nye regering har bebudet en forstærket indsats. Spørger man Kasper Torpe, hvad han mener politikerne bedst kan gøre for at lette udviklingen på vej i den rigtige retning, er det ikke nødvendigvis at sænke afgiften på elbiler og sætte flere standere op.

"For os handler det mest af alt om rammevilkårene. Vores muligheder for at kunne optage lån til vækst og investering, og at kunne tiltrække den fornødne, udenlandske arbejdskraft. Vi er afhængige af at få folk ind fra andre lande, og her har det været utroligt svært de senere år."

Såvidt landspolitisk. Men også overfor lokalpolitikerne i Egedal har firmaet et ønske:

"Smørum er et rart sted at være, og det ligger centralt. Men infrastrukturen giver os udfordringer. Vores medarbejdere har brug for bedre at kunne pendle frem og tilbage til arbejdet, her halter det noget med forbindelserne til og fra Måløv Station", siger Kasper Torpe.

FAKTA

Om firmaet

Lithium Balance blev grundlagt i 2006, og har siden 2016 ligget i Smørum. I begyndelsen med 4-5 medarbejdere, til 40 i dag.

Firmaet har i over 10 år beskæftiget sig med udvikling af lithiumbatterier, og har specialiseret sig i at producere og sælge batteriernes styresystemer, til brug for elbiler og maskiner.

Udover Sensata er også Ørsted fra Danmark og batteriproducenten Suzhou fra Kina investorer i Lithium Balance.

Publiceret 13 August 2019 07:00