Formand Flemming Ignjatovic håber på god tilslutning til lokalforeningens nye motionstilbud til demente og deres pårørende. Foto: Mette Døllner

Formand Flemming Ignjatovic håber på god tilslutning til lokalforeningens nye motionstilbud til demente og deres pårørende. Foto: Mette Døllner

Aktiv Fritid: Alzheimerforeningen vil nu også tilbyde motion

Den lokale afdeling har mange sociale tilbud både til demente og deres pårørende, og som noget nyt vil det i fremtiden også være muligt at dyrke motion sammen i Klub Husker Du

Af
Mette Døllner

Egedal følge Alzheimerforeningen peger nyere dansk forskning på, at fysisk træning og socialt samvær kan forsinke demenssygdommens udvikling og mildne symptomer som depression, uro og forstyrrelser i døgnrytmen hos patienter med Alzheimer i let grad.

Det er blandt andet med den viden, at Alzheimerforeningen i Egedal nu lancerer et nyt gratis træningstilbud til demente og pårørende i kommunens Sundhedscenter:

“Det er et helt nyt tilbud, for vi syntes, der manglede et sted, hvor demente har mulighed for at træne sammen med deres pårørende. Vi forventer, at der tilmelder sig en 10-12 mennesker. Det håber jeg, for moderat til hård træning virker lige så godt som de piller, man giver mod sygdommen. Der er jo ikke nogen kur, men det kan udsætte symptomerne”, siger formand for Alzheimerforeningen i Egedal, Flemming Ignjatovic.

Café Husker Du

I forvejen har lokalforeningen i flere år med succes drevet demenscaféen Café Husker Du i HEP-huset i Stenløse, hvor demente og deres pårørende har stor glæde af musikalske arrangementer, hvor der er syng-med muligheder.

“De er glade for det, og de er især glade for at synge med, for det bringer nogle personlige minder frem. Jeg har selv haft en kone, der er død af demens, og hun kunne live fuldstændig op, når hun hørte noget musik. Men en halv time efter kunne hun ikke huske, hvad vi havde talt om. Men bare de har den her øjebliksoplevelse, så har de haft en god dag. De kan ikke huske hvorfor, men det gør ikke så meget, siger Flemming Ignjatovic med et smil, der vidner om et nært kendskab til den frygtede sygdom.

Den lokale formand tilføjer, at caféen er et populært tiltag, hvor nogle af de pårørende fortsætter med at komme, selv efter deres ægtefælle er døde:

“De får et netværk, og de kan snakke om det, man ellers ikke kan tale med andre om i ens normale netværk. De er i selskab med nogle, der ved, hvad det drejer sig om. Der er ikke nogen, som er bedre eksperter end folk, der selv har det helt inde på livet, og har erfaringer de kan øse af.”

Alzheimerforeningen starter Café Husker du op igen efter sommerferien, når Star Dust Big band kommer og åbner sæsonen med fuld musik. Caféen holder åbent hver mandag i ulige uger. Tilbuddet er gratis med mulighed for at købe kaffe og kage til 20 kroner.

Spiseklub og madklub

Udover café og motionsklub har Alzheimerforeningen i Egedal også tilbud om både spiseklub og madklub med egenbetaling. I spiseklubben er det muligt hver onsdag i lige uger at spise aftensmad sammen. Maden købes ude og her er plads til 14 deltagere. I madklubben mødes man og laver mad sammen. Her kan op til fire par deltage, og ifølge Flemming Ignjatovic er begge tilbud meget populære:

“Der er et mægtigt godt sammenhold, og især mændene, hvis koner er demente, er glade for at lære at lave mad. I spisearrangementerne, hvor det er en mindre kreds, er der mulighed for at komme tættere på hinanden, og det er en god mulighed for at få inddraget den demente i samtalen, som ellers kan være svært, når man er ude i andre sammenhænge.”

Publiceret 14 August 2019 05:00