Regnbuen kom frem, mens Jan Weiling Hansen cyklede 84-årige Gitte Dahl en tur ved Plejecenter Egeparken. Foto: AL

Regnbuen kom frem, mens Jan Weiling Hansen cyklede 84-årige Gitte Dahl en tur ved Plejecenter Egeparken. Foto: AL

Herligt at blive hentet: Ud at se kommunen fra en cykelrickshaw

Egedal Kommune har fem cykelrickshaws fordelt på fem ældrecentre. Alene plejecenter Egeparken har 25 frivillige cykelpiloter og flere på vej

Af
Anne Lønstrup

To timer går hurtigt, når man er passager i en cykelrickshaw og bliver tilbudt en tur rundt i sin kommune.

For 84-årige Gitte Dahl er det ikke første gang, hun tager plads i den specialbyggede Christianiacykel. Hun synes, det er dejligt at komme afsted.

”Det er meget herligt at blive hentet og bragt og kørt rundt. Man ser meget mere, end man gør fra en bil,” siger Gitte Dahl.

Hun er en af de ældre, der nyder godt af, at Egedal Kommune købt fem rickshaws á 38.000 kroner og tilsluttet sig projektet ’Cykling uden alder’. Ideen er, at frivillige tilbyder cykelture med ældre, som får en god oplevelse som passager på en cykelrickshaw.

Ture på 14-15 kilometer

Bag Gitte Dahl på det brede passagersæde sidder cykelpiloten, Jan Weiling Hansen. Han meldte sig i sommer som cykelfrivillig og er efterhånden blevet rutineret i at bugsere rickshaw’en omkring. Inden turen begynder, monterer han det eldrevne batteri, hvorpå Gitte Dahl tager plads under et rødt uldtæppe og regn- og vindtæt slag.

For Jan Weiling Hansen er tjansen som frivillig cykelpilot oplagt som mulighed for ”at betale lidt tilbage til en kommune, hvor han har været glad for at bo siden 1991.” Han har i sit job som pædagog en del fridage, og samtidig er det fint at få lidt motion som cykelpilot frem for at tage i et træningscenter.

”Jeg havde nok også forestillet mig, at jeg ville høre nogle røverhistorier fra de ældre, men det er ikke alle, der taler lige højt eller hører lige godt. Så stopper vi op for at snakke og kigge på forskellige ting på turen,” siger Jan Weiling Hansen, der gerne snupper en tur på et par timer, hvis der er stemning for det.

Cykling uden alder

Pernille Hjaltelin er Plejecenter Egeparkens koordinator på projektet. Hun glæder sig over at kunne tilbyde de 72 ældre på stedet en aktivitet, der kan give et sjovt afbræk i rutinerne og muligheden for at få nye kontakter - nemlig de frivillige.

Her få måneder efter at projektet blev søsat, er 25 frivillige kvinder og mænd færdiguddannet som cykelpiloter, og flere er klar til at blive oplært.

”En tur på cykel er unik, fordi sanserne bliver vakt. Det er en kombination af at dufte, se og føle og at opleve lokalområdet og måske køre forbi ens gamle bolig eller andre kendte steder,” siger Pernille Hjaltelin.

Stjernestunder

Hun ser store muligheder i cykelturene i rickshaw.

”Mit drømmescenarie er, at vi tager afsted i en gruppe med flere rickshaws, og at vi f.eks. tager S-toget og kører ind til byen og cykler en tur på Langelinie. Det kunne også være at tage ud, når der er måneformørkelse eller alt muligt andet, som kunne give en stjernestund for den enkelte beboer,” siger hun.

Hun ser den nyindkøbte rickshaw som en forstærkning af plejecentrets ressourcer. Den kan hjælpe til med at skabe den kontakt mellem plejecenter og det omgivende samfund, som centret gerne vil oparbejde.

”Vi arbejder med at invitere lokalsamfundet ind på plejecentret – f.eks. spejderne, besøgshunde og børnehavebørn – og på samme måde vil vi gerne skabe mulighed for, at beboerne kommer ud i kommunen,” siger Pernille Hjaltelin.

Fakta:

Cykling uden alder er en landsdækkende forening med over 4.000 frivillige piloter i over 70 kommuner landet over. I dag bor over 50.000 ældre på plejecentre med rickshaws. Foreningen drives med hjælp fra private fondsmidler, kurser, aktiviteter, medlemskaber, kommunale puljer samt fonds- og puljemidler. Foreningen har sekretariat på Papirøen i København.

Egedal Kommune holdt officiel indvielse af sit nye tilbud ’Cykling Uden Alder’ på Egedal Rådhus 18. september, hvor formanden for Social og Sundhedsudvalget, Vicky Holst Rasmussen, præsenterede kommunens fem rickshaws.

Publiceret 20 September 2019 08:17