De folkelige forestillinger om begravelsen og det hinsidige harmonerede ikke altid med kirkens lære eller statens love. Pressefoto

De folkelige forestillinger om begravelsen og det hinsidige harmonerede ikke altid med kirkens lære eller statens love. Pressefoto

Foredrag i Veksø: Død og begravelse i Danmark gennem tiden

Stenløse Historiske Forening inviterer i samarbejde med Veksø menighedsråd til foredrag om dødens kulturhistorie tirsdag 29. oktober kl. 19.30 i Veksø Sognehus med Morten Fink-Jensen, ph.d., lektor på Kbh.s Universitet.

Forestillinger om himmel og helvede havde på reformationstiden i 1500-tallet stor betydning for måden, man begravede på. Der var forskel på at komme i kirkegårdsjord eller hedensk jord, og der var forskel på en begravelse i dagslys eller om natten.

Opfattelsen af begravelser og det hinsidige havde rødder langt tilbage i historien, men de folkelige forestillinger harmonerede ikke altid med kirkens lære eller statens love.

Makabre eksempler

I 1700-tallet bliver en natlig begravelse i modsætning til tidligere til noget fornemt, og i 1800-tallet kommer nye tanker om hygiejnehensyn og kremering. I foredraget vil disse og andre - nogle gange makabre - eksempler vise, hvordan også døden har haft sin egen kulturhistorie.

Der er gratis adgang, og undervejs serveres et let traktement.

jesl

Publiceret 17 October 2019 10:06