For enden af Bækholmvej i Stenløse ligger en spejderhytte, som de lokale spejdere nu skal dele med Stenløse Private Skovbørnehave. Foto: KT

For enden af Bækholmvej i Stenløse ligger en spejderhytte, som de lokale spejdere nu skal dele med Stenløse Private Skovbørnehave. Foto: KT

Nu er fremtiden på plads: Stenløses skovbørnehave reddet af byråds-flertal

Efter maraton-debat, afstemning og ændringsforslag i Egedal-byråd kan Stenløse Private Skovbørnehave flytte ud til Bækholmvej 29 i Stenløse

Af
Kenneth Tanzer

"Det her er en kæmpe sejr for os. Vi er meget glade, for nu kan vi endelig afblæse den usikkerhed, som i den grad har berørt vores medarbejdere, forældre og børn."

Claus Skovmand, bestyrelsesformand for Stenløse Private Skovbørnehave, kunne ånde lettet op efter onsdagens byrådsmøde i Egedal.

Efter en hæsblæsende politisk debat, der også resulterede i en afstemning og et socialdemokratisk ændringsforslag, så kan Stenløse Private Skovbørnehave langt om længe flytte ud til deres ønskede placering på Bækholmvej 29 i Stenløse, hvor KFUM-spejderne i dag holder til.

Byrådets beslutning betyder nemlig, at der gives grønt lys til at udarbejde et kommuneplantillæg og et tillæg til lokalplanen, som muliggør adressen til offentlige formål som daginstitution.

Derudover kan det grønne areal på Bækholmvej 29 udlejes til skovbørnehaven på markedsvilkår, ligesom der indgås aftale om forkøbsret til det grønne areal med Stenløse Private Skovbørnehave

Bag flertallet stod Venstre, DF, Radikale, SF, LA, Charlotte Haagendrup (C) samt løsgængerne Jacob Peter Loessl og Ulrik John Nielsen.

Niels Lindhardt Johansen (C) og Socialdemokratiet stemte imod forslaget, og sidstnævnte parti fremlagde endda et ændringsforslag med ordlyden "Egedal Kommune kontakter skovbørnehaven og Ølstykke Privatskole med henblik på at samarbejde om at etablere sig på Spejderengen i Ølstykke."

Forslaget blev nedstemt med stemmerne 13-8, men står det til socialdemokraten Ib Sørensen, så burde Spejderengen have fremgået som en mulig placering for skovbørnehaven.

"Det er naturligt, hvis spejderengen havde været med i indstillingen som en mulighed - ikke mindst efter det arbejde, som vi har sat i gang derude med privatskolen. Der mangler en valgmulighed mere," sagde Ib Sørensen, som i debatten holdt fast i sin modstand mod skovbørnehavens flytning, der betyder en ændring af den kommunale plan.

"Det får konsekvenser, hvis vi fra tid til anden ændrer de kommuneplaner, som vi er blevet enige om. Jeg har en lang liste med forslag, der peger på noget andet end vores planer giver mulighed for, og hvis vi går på kompromis med det, så mister vi overblikket til sidst," sagde han og fik opbakning fra Niels Lindhardt Johansen.

"Vi skal respektere de vilkår, som er i vores kommuneplan. Gør vi ikke det, så ender vi på en glidebane," lød det fra Niels Lindhardt Johansen.

Handler om børnene

Flertallet pegede dog på, at skovbørnehaven står i en situation, hvor de har brug for hjælp efter kravet om at fraflytte den nuværende placering på Dam Enge.

"Rent juridisk skylder vi ikke skovbørnehaven noget, men vi skylder at finde en løsning for børnene og deres forældre," sagde Venstres Ole B. Hovøre, og løsgænger Ulrik John Nielsen var helt enig.

"Der står 30 børn og forældre, som er påvirkede af det her, så selvfølgelig skal vi bakke op om placeringen på Bækholmvej," sagde han.

Også Rikke Mortensen (B) havde børnene som fokuspunkt.

"Denne sag handler om børnene og deres kommende placering. Den handler ikke kun om vores planer. Børnehaven har ført en nomadetilværelse, og nu skal vi hjælpe dem," sagde Rikke Mortensen, inden Charlotte Haagendrup lagde vægt på spejdernes positive indstilling.

"De er gået i konstruktiv dialog og er positive over for at dele tilholdssted med skovbørnehaven. Måske er det udsigten til nyrenoverede toiletter eller muligheden for at tiltrække en masse nye små minispejdere, men nu skal arbejdet i gang. Jeg håber dog stadig, at de finder et sted, som de kan købe, så de får et "forever-hjem", for det er en spejderhytte vel ikke," sagde Charlotte Haagendrup.

Publiceret 31 October 2019 11:51