Et nyt plejecenter med i alt 78 plejeboliger er på vej til at blive opført i Egedal by. Nu har byrådet besluttet, at plejeboligerne skal udvides. Arkivfoto

Et nyt plejecenter med i alt 78 plejeboliger er på vej til at blive opført i Egedal by. Nu har byrådet besluttet, at plejeboligerne skal udvides. Arkivfoto

Boligerne bliver større i Egedals nye plejecenter

Byrådet har besluttet, at boligarealet i det kommende plejecenter skal udvides. Samtidig bliver fællesarealerne større

Af
Kenneth Tanzer

Arbejdet med at projektere det kommende plejecenter i Egedal by (Bæksager, red) er i fuld gang.

Den finansielle ramme for plejecentret er fastsat i "Investeringsplan 2028", hvor der er afsat midler til at boligerne må være 65 kvadratmeter. De 65 kvadratmeter dækker over såvel boligen i sig selv, som boligens andel af fællesareal og gangareal.

Med den nuværende skitsering af plejecentret arbejdes der med at etablere afdelinger på 9-10 boliger, hvor der til hver afdeling skal indrettes et fællesareal med anrette-køkken, spiseplads og opholdstue.

Enhederne på 9-10 boliger er valgt for at sikre de bedst mulige rammer for beboerne, hvoraf mange vil have demens og derfor har behov for at bo i mindre enheder.

For lidt plads

Da boligerne skal være ca. 40 kvadratmeter netto for at kunne rumme et brugbart soveværelse, opholdsareal og badeværelse, medfører det at fællesarealerne pr. afdeling kun kan være ca. 60-70 kvadratmeter fordelt på 35-40 kvadratmeter til køkken og spiseplads og 25-30 kvadratmeter til opholdsstue.

Ifølge administrationen i Egedal Kommune, så viser den foreløbige skitse, at fællesarealerne bliver for små, da der skal være nok plads til at forberede mad i køkkenet, ligesom beboere skal kunne spise samtidig med, at der er 3-4 personale-ansatte.

Derudover skal beboere kunne være i opholdsstuen og ikke være forstyrret af aktiviteter i køkkenet.

Det anbefales derfor, at boligernes areal øges med op til 68 kvadratmeter, hvilket vil give en mulighed for at øge fællesarealernes størrelse med ca. 30 kvadratmeter pr. fællesareal. Det betyder, at fællesarealer bliver mellem 90-100 kvadratmeter.

Onsdag aften kunne et enigt Egedal-byråd godkende boligarealets udvidelse, men det var i stedet beboernes husleje og rådighedsbeløb, som blev debatteret. Hvis boligernes areal øges vil det nemlig medføre, at huslejen for boligerne stiger.

"Først så jeg en beregning, hvor en husleje-stigning på 700 kr. blev nævnt. Det er voldsomt, men nu kan jeg forstå, at stigningen ligger på 299 kr. Hvis det er tilfældet, så kan vi godt imødekomme udvidelsen af boligerne," sagde SF's Jens Skov.

Ifølge administrationen, så vurderes det, at huslejestigningen fortsat vil medføre, at rådighedsbeløbet for beboerne, der er fastsat af Byrådet, kan overholdes.

Publiceret 01 November 2019 06:01