Både borgere og erhvervsdrivende skal måske vænne sig til lukkedage og reducerede åbningstider på de lokale genbrugspladser. Arkivfoto

Både borgere og erhvervsdrivende skal måske vænne sig til lukkedage og reducerede åbningstider på de lokale genbrugspladser. Arkivfoto

Lukkedage og reducerede åbningstider i spil på Egedals genbrugspladser: Lokale virksomheder er stærkt imod

Kommunens nye genbrugs-strategi kan betyde færre åbningstimer og én lukkedag på de tre genbrugspladser i Egedal. Forslaget møder modstand fra erhvervslivet

Af
Kenneth Tanzer

EGEDAL En markant ændring kan være på vej for de mange borgere og erhvervsdrivende, der flere gange om ugen benytter genbrugspladserne i Ølstykke, Stenløse og Smørum.

Administrationen i Egedal Kommune er nemlig på banen med et forslag, hvor der lægges op til reducerede åbningstider i vinterhalvåret, ligesom de tre genbrugspladser skal have én lukkedag om ugen.

Forslaget er en del af den genbrugs-strategi, som Egedals politikere snart skal drøfte og tage stilling til.

"Vi råder over tre genbrugspladser i Egedal, hvilket er lidt af en luksus, for det er dyrt at holde tre pladser åbne. Noget tyder på, at vi skal finde en reduktion et sted. Det er i hvert fald et udspil fra administration, og det kigger vi naturligvis på, når vi dykker ned i strategien," siger Bo Vesth (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Egedal Kommune.

Han gør det dog klart, at målsætningen ikke er at lukke én af de tre genbrugspladser.

"Vi vil hverken lukke en genbrugsplads eller sætte taksterne op. Når jeg ser en stigning på affaldsområdet, så føler jeg mig forpligtet til at holde taksterne i ro, men omvendt bliver vi nødt til at kigge på, hvordan pladserne bliver brugt i vinterhalvåret, og det har intet at gøre med kommunens økonomi, for det her er et brugerfinansieret område," lyder det fra Bo Vesth.

Hvis forslaget om en enkelt lukkedag og reducerede åbningstider bliver ført ud i livet i månederne november, december, januar og februar, så vil det medføre kritik fra det lokale erhvervsliv.

Forringelse

"Det vil være en slem streg i regningen, hvis det bliver aktuelt. Jeg bruger genbrugspladsen hver dag, og hvis jeg eksempelvis befinder mig i Tangbjerg, så vil det være irriterende, hvis jeg skal bruge ekstra tid og penge på at køre helt ud til Toppevad, fordi pladsen i Ølstykke er lukket. Det vil ramme mange erhvervsdrivende," siger Freddy Pless, der har det lokale firma, Pless Haveservice.

Han bakkes op af Henrik Pedersen, der er indehaver af Ølstykke-virksomheden "De Grønne Smølfer".

"Det vil være en væsentlig forringelse. Vi holder til i Værebro, og vi benytter altid pladsen i Ølstykke. Hvis vi nu skal til at køre vores affald til Stenløse i eksempelvis myldretiden, så kan det koste 30 minutter hver vej. Det bliver dyrt i brændstof, og det flugter heller ikke så godt med de her miljø-tider. Jeg er med på, at pladsen i Stenløse/Toppevad har døgnåbent, men forslaget vil stadig ramme flere erhvervsdrivende," siger Henrik Pedersen.

Udvalgsformand Bo Vesth er på det rene med, at forslaget kan ramme de lokale virksomheder.

"Vi er ikke ude på at genere nogen, og vi skal også tænke os godt om i forhold til erhvervslivet, men analysen i denne strategi vil give os et billede af behovet, og hvor meget pladserne bliver brugt i vinterhalvåret.

Publiceret 07 November 2019 09:27