Egedal Kommune har mange utætte undervisningslokaler. Det fremgår af nye tal fra Dansk Byggeri. Her ses Toftehøjskolen i Ølstykke, som står til lukning.

Egedal Kommune har mange utætte undervisningslokaler. Det fremgår af nye tal fra Dansk Byggeri. Her ses Toftehøjskolen i Ølstykke, som står til lukning.

Dansk Byggeri dumper Egedal: 21 ud af 23 undervisningslokaler har et dårligt energimærke

"De tal kommer ikke bag på mig, og derfor glæder det mig, at vi nu gennemfører en millioninvestering i vores skoler," siger borgmester Karsten Søndergaard

Af
Kenneth Tanzer

Kulde, træk og dårligt indeklima er tilsyneladende hverdagen på mange folkeskoler i Nordsjælland.

Ud af 521 kommunalt ejede energimærkede bygninger i Nordsjælland, som bliver brugt til undervisning, har 361 et dårligt energimærke (D-G). Det viser nye tal fra Dansk Byggeri.

I Egedal Kommune har 21 ud af 23 bygninger med undervisningslokaler et dårligt energimærke, svarende til 91 procent.

I Frederikssund Kommune er tallene heller ikke videre opløftende - her har 37 ud af 39 bygninger, der bliver brugt til undervisning, et dårligt energimærke.

I Rudersdal og Allerød Kommune gælder det 88 procent, og i Gribskov 81 procent af de bygninger, der bruges til undervisning.

"Det er en god forklaring på, at mange elever snakker om hovedpine, dårligt indeklima og træk. Det bør prioriteres højt at få vedligeholdt særligt skoler og andre bygninger, hvor mennesker opholder sig i lang tid. Ud over at bygningerne vil være bedre at opholde sig i, så vil varme- og energiregningen også blive billigere. Kommunerne ejer mange bygninger, som er fra før 1980, hvor de første energikrav kom ind i bygningsreglementet, og derfor løber energimåleren stærkt i mange af kommunernes bygninger, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen.

I Egedal er borgmester Karsten Søndergaard (V) ærgerlig over tallene fra Dansk Byggeri, men han er ikke overrasket.

"Nej, det kommer ikke bag på mig, for vi har folkeskoler, som er i dårlig stand. Det har vi længe været klar over," siger Karsten Søndergaard.

Vil udnytte pladsen

Han glæder sig derfor over, at kommunen allerede har taget fat på den 586 mio. kr. dyre investering, der skal løfte de lokale skoler og sikre nye kreative læringsmiljøer.

"Vi har haft et voldsomt vedligeholdelsesefterslæb på vores bygninger, og det tager vi konsekvensen af i vores nye investeringsplan. Vi har allerede lukket to skoler, og nu er målsætningen at sikre nogle skole-rammer, hvor vi i højere grad udnytter skolernes kvadratmeter, så vi kan tilbyde miljøer, der understøtter børnenes udvikling og trivsel," siger Karsten Søndegaard.

Viceborgmester Ib Sørensen (A) tager tallene fra Dansk Byggeri med knusende ro.

"De kan tydeligvis se et problem i deres undersøgelse, og det er helt fint, men vi reagerer også på det i vores investeringsplan," siger Ib Sørensen, som ville ønske, at kommunen for år tilbage havde prioriteret skole-bygningerne.

"Behovet har jo været der i mange år, men vi har ganske enkelt ikke haft midlerne til at gøre noget ved det. Skolerne bliver jo slidt, og det koster mange penge at vedligeholde dem. Undervejs har der været nogle fine energi-løsninger, men vi har ikke haft mulighed for at tage den store tur, som vi gør nu," siger Ib Sørensen.

Publiceret 13 November 2019 06:01