Hos Jyllinge Sejlklub Kajak, der har omkring 200 medlemmer, har interessen for det slanke fartøj været støt stigende. Arkivfoto

Hos Jyllinge Sejlklub Kajak, der har omkring 200 medlemmer, har interessen for det slanke fartøj været støt stigende. Arkivfoto

Friluftsliv i Jyllinge: Kajakken kan det hele

Naturoplevelser, fællesskab og individuelt tilpassede udfordringer. Kajakken er stadig en populær hobby, der næsten som et Kinderæg favner tre store trends i tiden

Af
Mette Døllner

Man behøver ikke selv at dyrke det blå friluftsliv for at have lagt mærke til kajakkens popularitet de seneste år. For det lille farverige og strømlinede fartøj titter jævnligt frem både fra udhuse og carporte, ligesom kajakkerne er tydelige i landskabet, når de ofte som par transporteres til og fra vandet på bilens tagbøjler.

Også hos Jyllinge Sejlklub Kajak, der har omkring 200 medlemmer, har interessen for det slanke fartøj været støt stigende, og her er der ikke udsigt til, at den tendens er på retur. Selvom det er vintersæson nu, fortæller afdelingsformand Helle Birgitte Hansen, at hun løbende får henvendelser fra interesserede, der gerne vil være medlemmer, og hun er ikke i tvivl om, hvad det er, der gør kajakken så populær.

“Jeg tror, at kajakken rammer ind i nogle hovedtrends, der er i tiden. Hvor den ene er friluftsliv, og den anden er den, hvor man på den ene side vil have noget fællesskab, og på den anden side vil man gerne have noget individuelt tilpasset. Og kajakken kan det hele. For når man ror kajak, så kan man komme ud og få noget natur, og man kan komme ud og stresse af, man får noget motion, man får oplevelser sammen med andre.”

En kajaktur kan være mange forskellige ting. Fra den stille tur på fjorden til de mere udfordrende ture - eller tekniktræning, hvor man blandt andet lærer de såkaldte grønlænderrul.

En kajaktur kan være mange forskellige ting. Fra den stille tur på fjorden til de mere udfordrende ture - eller tekniktræning, hvor man blandt andet lærer de såkaldte grønlænderrul.

Selv startede Helle Birgitte Hansen sidste år med at ro kajak. Hun bor i nærheden af Roskilde Fjord, og egentlig var ambitionen, at hun bare gerne ville ro en stille tur på vandet en gang imellem for at opleve naturen og mærke vandet og roen:

“Og det holdt cirka en måned, for jeg fandt ud af, at en havkajak kan så mange andre ting. Så jeg blev bidt af det, for jeg ville faktisk gerne ud og lege i bølger og lære en hel masse teknik,” siger Helle Birgitte Hansen, der tilføjer, at mødet med kajakken netop er noget, der folder sig ud, når man først kommer i gang, og uanset om man er til leg eller lange ture, så er der noget for enhver smag i klubberne.

Modent publikum

I og med at kajakken kan rigtig mange forskellige ting, tiltrækker den også mange forskellige mennesker. Men selvom der i Jyllinge Kajakklub er medlemmer, der både er i tyverne og trediverne er det gruppen 40 plus, der fylder mest her.

Tendensen til, at brugerne - i hvert fald i denne del af landet - tilhører den mere modne del af befolkningen, er også noget, Per Hülsen fra Butik Malik i Slangerup kan nikke genkendende til:

“Det eneste fællestræk for kajakroere her er, at de er oppe i årene. Men om du er direktør eller bistandsklient, det er i og for sig lige meget. For det er netop det, at vi har den ene fælles interesse, der er kajakken, og uanset hvor vi kommer fra, så er vi på vandet alle sammen ens.”

Per Hülsen har haft sin kajakbutik i 13 år, hvor han udover salg af kajakker og udstyr også udbyder kajakkurser, og han er sikker på, at denne hobby er kommet for at blive:

“Jeg tror, at kajakken er så fast etableret, at det ikke bare er en døgnflue. Også fordi der efterhånden er kajakklubber alle steder, for eksempel i Jægerspris, Ølstykke, Jyllinge og Frederikssund. Så alle steder hvor der er vand, er der efterhånden en kajakklub.”

Sommersæsonen for havkajak strækker sig fra sidst i april til sidst i oktober. I Jyllinge Sejlklub Kajak er der krav om, at man skal kunne svømme 600 meter, og skal have en IPP2 licens fra Dansk Kano og Kajak Forbund, som man kan tage enten i klubben eller hos en privat udbyder.

Publiceret 15 November 2019 10:41