Arealreservationerne af den nordlige linjeføring af den mulige Ring 5 skal ophæves én gang for alle. Sådan lyder forslaget fra Radikale og DF.

Arealreservationerne af den nordlige linjeføring af den mulige Ring 5 skal ophæves én gang for alle. Sådan lyder forslaget fra Radikale og DF.

Radikale og DF gør alvor af valgløfte: Den nordlige Ring 5 skal droppes

Står det til Martin Lidegaard og Morten Messerschmidt, så bliver arealreservationerne for Ring 5 nord-motorvejen ophævet. Forslaget har opbakning fra Egedal

Af
Kenneth Tanzer

Planerne om en Ring 5-motorvej fra Køge i syd til Helsingør i nord har i mange år været til heftig debat hos både borgere og politikere.

Men nu bliver den nordlige del af Ring 5, der efter planen skal strække sig fra Smørum (Frederikssundsmotorvejen, red) til Helsingør, muligvis droppet én gang for alle.

Nøjagtig som under sommerens Folketings-valgkamp, så holder Radikale Venstre ved Martin Lidegaard og DF's Morten Messerschmidt nemlig fast i deres modstand mod den nordlige Ring 5-motorvej.

Sammen står de bag et beslutningsforslag, der skal ophæve de mere end 40 år gamle arealreservationer i den såkaldte transportkorridor gennem det nordsjællandske landskab - et landskab, hvor blandt andet byer som Ganløse og Knardrup kan stå for skud i Ring 5-projektet.

"Vi gjorde det klart under valgkampen, at vi vil kæmpe for at få ophævet arealreservationerne og dermed også transportkorridoren. Det står vi naturligvis ved, så nu stiller vi forslaget i Folketinget. De fleste partier bakker os op, så jeg tror og håber på opbakning," siger Morten Messerschmidt, som har svært ved at se det fornuftige i at anlægge en stor motorvej i netop Nordsjælland.

"Vi kan jo konstatere, at korridoren i "Ring 5-nord" går igennem områder, som er naturskønne og fredede. Det skal vi værne om. Jeg har i hvert fald svært ved at se de områder blive pløret til med asfalt, og det er også mit indtryk, at borgere og berørte kommuner har det på samme måde," siger Morten Messerschmidt til Lokalavisen Egedal.

Må være en grænse

Han hæfter sig også ved, at de mangeårige arealreservationer rammer de borgere, hvis ejendomme kan blive berørt af motorvejen.

"Der må være en grænse for, hvor længe man kan "reservere" en ejendom til en motorvej. Hvor længe skal de her borgere vente på en afklaring. Vi mener, at grænsen er nået nu," siger DF-politikeren.

I Egedal Kommune har byrådet tidligere på året afgivet et klart og tydeligt høringssvar, hvor man tager afstand til den nordlige Ring 5-linjeføring. Derfor kan borgmester Karsten Søndergaard bakke 100 procent op om forslaget fra Martin Lidegaard og Morten Messerschmidt.

"Jeg håber, at de to partier kommer i mål med deres forslag, for behovet er der ikke til en nordlig Ring 5-motorvej, når vi har Hovedvej A6 som et godt alternativ. Derfor jeg enig i, at arealreservationerne bør ophæves. At snakke om en Ring 5-nord er en forkert prioritering. Første og vigtigste prioritet er Frederikssundsmotorvejens forlængelse," siger Karsten Søndergaard.

"

Publiceret 15 November 2019 12:03